Sztućce w restauracji

Sztućce w restauracji to ważny element każdej udanej imprezy. Dobrze dobrane sztućce podkreślają charakter potrawy i sprawiają, że jest ona bardziej apetyczna. Sztućce takie jak widelec, nóż i łyżka mają swoje odpowiednie miejsce na talerzu i powinny być ułożone w odpowiedniej kolejności. Pamiętaj, aby sztućce układać zgodnie z zasadami savoir-vivre’u, a Twoi goście będą zachwyceni.

Sztućce w restauracji to ważny element każdej udanej imprezy. Dobrze dobrane sztućce podkreślają charakter potrawy i sprawiają, że jest ona bardziej apetyczna. Sztućce takie jak widelec, nóż i łyżka mają swoje odpowiednie miejsce na talerzu i powinny być ułożone w odpowiedniej kolejności. Pamiętaj, aby sztućce układać zgodnie z zasadami savoir-vivre’u, a Twoi goście będą zachwyceni.

Widelec powinien być umieszczony po lewej stronie talerza, a nóż – po prawej. Łyżka do deseru lub do soup lub kawałek ciasta powinny być umieszczone po lewej stronie widełek. Jeśli masz do czynienia z większymi sztućcami, takimi jak nożyczki lub durszlak, umieść je po prawej stronie talerza. Gdy już skończysz posiłek, pozostaw sztućce w takim ułożeniu, w jakim je otrzymałeś – nóż i widelec po lewej stronie talerza, a łyka do deseru lub na soup – po prawej stronie. Jeżeli chcesz poprosić kelnera o pomoc przy dokładaniu kolejnego dania – skieruj się ku niemu swoim widelcem.